forex trading logo

Home
Organizácia a pokyny školy od 3. septembra. 2020 PDF Tlačiť E-mail

ORGANIZÁCIA A POKYNY  ŠKOLY OD 1. 9. 2020

 

Dokument stanovuje základné prevádzkové podmienky Základnej školy Gajary po dobu trvania pandémie ochorenia covid 19 a potreby dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní.

 

Organizácia výchovno-vzdelávacieho procesu

  • Účasť žiakov na vyučovaní je povinná.
  • Základná škola do 14. 9. 2020 neorganizuje žiadne hromadné podujatia, kde dochádza k združovaniu väčšieho množstva osôb.
  • Telocvičňa a ostatné vnútorné priestory na šport sa do 20. 9. 2020 nevyužívajú. Telesná výchova sa realizuje výhradne v exteriéri.
  • V termíne do 14. septembra 2020 je ranný školský klub detí zatvorený z dôvodu zabezpečenia nemiešania skupín žiakov.

Denný režim

  • Škola zabezpečí každodenný ranný filter, ranné meranie teploty žiakov každej skupiny a dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom.
  • Rodič je povinný vybaviť žiaka dvoma rúškami a papierovými servítkami. Do areálu školy žiak vchádza s nasadeným rúškom.
  • Žiaci prvého až štvrtého ročníka vchádzajú do areálu školy hlavnou bránou, žiaci piateho až deviateho ročníka vchádzajú do areálu školy bočnou bránou.
  • Zákonný zástupca pri prvom nástupe žiaka do základnej školy odovzdá vyplnený zdravotný dotazník a vyhlásenie. Po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni dodá písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.
  • V šatni sa žiaci prezujú a pokračujú ďalej do triedy.
  • Žiak si odchádza umyť ruky bežným spôsobom, ktorý je v súlade s aktuálnymi hygienicko-epidemiologickými nariadeniami.
  • Žiak druhého stupňa nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy. Žiak prvého stupňa nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, okrem svojej skupiny v interných a externých priestoroch školy, kde prebieha výchovno-vzdelávací proces.
  • Počas výchovno-vzdelávacieho procesu žiak rešpektuje pokyny vyučujúceho.
  • V prípade opustenia skupiny za účelom návštevy WC musí rešpektovať pokyny vyučujúceho.
  • Po skončení vyučovania, žiaci odchádzajú do ŠKD, domov alebo do jedálne. V jedálni dodržiavajú pokyny dozorkonajúceho pedagóga.
  • Po ukončení činnosti ŠKD žiaci odchádzajú domov.
  • Upratovačky vykonávajú úplnú dezinfekciu vnútorných priestorov školy.

 

 

 

Pedagogický a odborný zamestnanec:

  • Pri prvom nástupe do práce vyplní zdravotný dotazník pre zamestnancov
  • Pedagogický a odborný zamestnanec musia vo svojej triede  do 14.9.2020 nosiť rúško alebo ochranný štít, v ostatných priestoroch školy musia nosiť rúško alebo ochranný štít.
  • Opakovane upozorňuje žiakov na dodržiavanie hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní.
  • Oboznámi žiakov s dodržiavaním hygienicko-epidemiologických opatrení.
  • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení žiaka v škole.
  • Určený pedagogický zamestnanec do 14. 9. 2020 zodpovedá za meranie teploty žiakov pri vstupe do školy a zabezpečuje, aby sa do priestorov školy nedostali nepovolané osoby. Po tomto termíne budeme postupovať podľa pokynov „semaforu“.
  • Organizuje aktivity tak, aby čo najviac eliminoval stretávanie sa žiakov z iných tried.
  • Službukonajúci učiteľ zabezpečuje presuny  na chodbe školy tak, aby boli  minimalizované kontakty ako medzi skupinami, tak jednotlivcami, vrátane zamestnancov školy.
  • V miestnosti, v ktorej sa zdržuje skupina, zabezpečiť časté a intenzívne vetranie.
  • Zamestnanci predkladajú po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že zamestnanec neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá karanténne opatrenie.

Jedáleň:

  • Pri prvom nástupe do práce vyplní zdravotný dotazník pre zamestnancov.
  • Vedúca jedálne zodpovedá za chod jedálne a dodržiavanie predpísaných hygienicko-epidemiologických nariadení.
  • Výdaj jedla je potrebné uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy.
  • Stravu musí vydávať personál s čistým príborom. Pokrmy vydáva výlučne personál. Žiaci si sami jedlo a pitie nedokladajú a neberú si ani príbory.
  • Pri príprave jedál a pri vydávaní jedál je nutné dodržiavať bežné hygienické pravidlá.
  • Zamestnanci predkladajú po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že zamestnanec neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá karanténne opatrenie.

Pri podozrení na ochorenie

  • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy.
  • Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, nasadí si rúško, a je nutné umiestniť ho do samostatnej izolačnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú.
  • Ak sa u zamestnanca základnej školy objavia príznaky nákazy COVID-19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.
  • V prípade podozrivého žiaka alebo pracovníka sa riadi škola usmerneniami z oranžovej fázy.
  • Základná škola postupuje podľa usmernenia príslušného RÚVZ.

Odporúčací manuál MŠVVaŠ SR prechádza troma úrovňami – zelená, oranžová a červená.

Zelená fáza predstavuje stav, kedy škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka ani zamestnanca.

Oranžová fáza zachytáva situáciu, kedy má škola žiaka alebo zamestnanca podozrivého  na ochorenie.

Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade pozitivity dvoch a viac prípadov u žiakov alebo nepedagogického pracovníka alebo jedného pedagóga.

Škola sa zaväzuje, že bude dodržiavať opatrenia a odporúčania v jednotlivých fázach podľa pokynov RÚVZ SR a MŠ SR.

V Gajaroch 24. augusta 2020

Mgr. Jarmila Adamíková

riaditeľka ZŠ

 


Prevádzkované na Joomla!. Valid XHTML and CSS.