forex trading logo

Home
kybergrooming PDF Tlačiť E-mail
Obsah článku
kybergrooming
Strana 2
Celý článok
  • Kybergrooming

  • Kybergrooming je manipulácia prostredníctvom moderných komunikačných technológií s cieľom získať dôveru obete, vylákať ju na osobné stretnutie a spravidla sexuálne zneužiť.

    Spomínaný termín sa stal ústredným motívom prednášok “Kybergrooming a sexuálne zneužívanie mladistvých v online prostredí”, ktoré prišli našim ôsmakom a deviatakom prezentovať psychológovia Mgr. Jana Čermáková a Mgr. Dávid Tomkovič  z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP) v Malackách. Odborníci spomínanej inštitúcie upozorňovali na riziká spojené s pôsobením v online prostredí a predovšetkým, s komunikáciou žiakov a žiačok na sociálnych sieťach.

    Uviedli aj jednoduchý príklad: Agresor si na internete vytipuje zraniteľnú a ľahko dostupnú obeť. Signálom pre neho je práve veľké množstvo zverejnených osobných údajov, fotografie, ochota ku komunikácii s neznámymi, vysoká miera dôverčivosti, rýchle otváranie citlivých oblastí svojho života, aktuálne prežívanie sklamania a trápenia, osamelosť, ochota stretnúť sa po krátkej známosti, ľahké pristúpenie na podmienky stretnutia, ktoré nastaví páchateľ. Ten väčšinou oslovuje naraz veľké množstvo detí a hľadá tie, ktoré prejavia záujem a vyhovujú jeho potrebám (blízkosť bydliska, malá kontrola zo strany rodičov, ale aj chýbajúce kamarátske vzťahy alebo problémy doma, ako napríklad prebiehajúci rozvod rodičov). S nimi rozvíja komunikáciu ďalej, dokáže byť trpezlivý a budovať vzťah aj dlhý čas. Chce si dieťa získať tak, aby za ním prišlo dobrovoľne. O svojej identite môže, ale nemusí klamať, väčšinou postupne prizná, že je od dieťaťa starší, aj keď si môže vek prispôsobiť. Svoju stratégiu stavia na tom, že sa pre dieťa stane starším kamarátom, ochrancom, ponúka bezpečie a prijatie, ktoré môže dieťaťu doma alebo medzi rovesníkmi chýbať.



 


Prevádzkované na Joomla!. Valid XHTML and CSS.