forex trading logo

Home
Školský výlet -2019 PDF Tlačiť E-mail

Školský výlet

Posledný  mesiac v školskom roku nie je len najvhodnejším obdobím na bilancovanie celoročnej práce, ale i časom školských výletov. Tretiaci a štvrtáci sa naň vybrali spolu so svojimi triednymi učiteľkami v utorok 11.júna 2019.

Napriek počiatočnej technickej poruche autobusu sa zvyšok dňa už odvíjal bezproblémovo. Najprv sme zamierili na Mohylu pod Bradlom vzdať poctu svetoznámemu velikánovi, politikovi, cestovateľovi, vedcovi, generálovi M.R. Štefánikovi. Po prehliadke miesta jeho posledného odpočinku sme sa presunuli do jedinej slovenskej manufaktúry na ručnú výrobu papiera Petrus v Prietrži. V nádhernom prostredí senicko-myjavských kopaníc sa naši žiaci  zoznámili s históriou výroby papiera, klasickou kníhtlačou aj kníhviazačstvom. Najväčším zážitkom po odbornom výklade však bola vlastnoručná výroba kvetinkového papiera s vodoznakom firmy.

Ručne  vyrobený papier je všade na svete považovaný za znak dobrého vkusu a luxusu, preto ho používajú štátnici na pamätné a reprezentatívne listiny, vedecké ustanovizne , firmy na certifikáty, ministerstvá, pracoviská SAV, ale aj budúci mladomanželia na svadobné oznámenia. Každý hárok papiera je jedinečným originálom vyrábaným z bavlny a vekom sa, na rozdiel od papiera vyrobeného z dreva, nestáva krehkým a taktiež  nestráca svoju farbu.

My zasa  veríme, že pomerne dlho nevyblednú ani spomienky našich žiakov na pekný výlet.

 

 


Prevádzkované na Joomla!. Valid XHTML and CSS.